A+ A A-

HELDER SEABRA

Helder Seabra

(1982, Portugal) Hij begon zijn professionele danscarrière in het jaar 2000. Hij studeerde in Ginasiano (Portugal) en trok later naar België waar hij bij P.A.R.T.S een verdere opleiding genoot. Tussen 2000 en 2003 was hij betrokken in projecten van Pedro Carvalho, Ronit Ziv / Companhia Instável en Javier de Frutos / Companhia Instável.

In 2004 begon hij bij Ultima Vez / Wim Vandekeybus voor de herneming van de voorstelling ‘Les porteuses de mauvaises nouvelles’. Tot en met 2008 zal Helder Seabra bij Ultima Vez blijven. Hij danste in de producties ‘Puur’, ‘Spiegel’, ‘Menske’ en de dansfilm ‘Here After’. In 2008 assisteerde hij Vandekeybusin ‘BlackBiist’ voor het GoBallet, was een van de ontwerpers van het duo ‘Fica Aqui’ met Cláudio Stellato en werkte samen met Inês Cerqueira en Joaquim Carvalho in de video‘Macla’. Hij regisseerde Spela Tovornik’s afstudeer solo ‘In.Tent’, creëerde ‘IMAGO’ for Companhia Instável, was te zien in ‘Mindscaping’ van Bruno Caverna, and assisteerde Sidi Larbi Cherkaoui bij de creatie van ‘Dunas’. In 2010 werkte en danste hij samen met Victor Hugo Pontes in het duo 'Rendez-Vous'.

In datzelfde jaar sloot hij zich aan bij Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui. Hij danste in ‘Babel’, ‘Tezuka’ en ‘Anna Karenina’, was assistent for ‘IT3.0’, ‘Automaton’ voor Pilobolus Dance Theater, ‘Siegfried’, ‘Gotterdammerung’ and ‘Puz/zle’ waar hij ook danste.

Meer recent assisteerde hij Damien Jalet in “Les Meduses” voor het Louvre Museum.

Een rode draad in dit alles is het creëren van eigen werk zoals: ‘Compass’ voor Sadlers Wells, ‘Caress’ en ‘Unfolded’, bewerkingen van solo's van laatste jaars studenten in Salzburg en ‘No Man’s Land’ for Kunsthumaniora Wilrijk. Vanaf 2013 maakte Helder Seabra de keuze om enkel als freelancer te werken voor Eastman en andere gezelschappen zodat het zwaartepunt zich verplaatst naar het maken van eigen werk als choreograaf.

In 2013 creëerde hij het dansgezelschap Helka Vzw, samen met zijn zakelijk leider Karen Feys om zo zijn eigen artistieke werk te ondersteunen.In November 2014 creëerde de compagny zijn eerste avondvullende productie “When The Birds Fly Low The Wind Will Blow” en deze ging in première in de Warande, Turnhout. In 2015-2016 toerde het gezelschap met deze productie en met de laatste nieuwe In Absentia.

Locatie